maandag 7 maart 2011

Motiveren, hoe doe ik dat?

Motiveren doen we al decennia op dezelfde wijze. Dat dit niet altijd even doeltreffend en doelmatig is, blijkt regelmatig. Onderstaande video's geven een alternatieve, verfrissende blik op motivatie. Insprirerend en zeer bruikbaar in SharePoint projecten of collaboration platform projecten in het algemeen. Het gaat daarin vaak mensen die gevraagd wordt het "dagelijks werk" anders te doen, samen te werken zonder daarvoor een directe beloning te krijgen. Er kan zelfs sprake zijn van een ware cultuurverandering. Reden genoeg om eens te kijken of er doeltreffender en doelmatiger manieren zijn om de gebruikerscommunity "in beweging te krijgen".

Daniel Pink on the surprising science of motivation (Engels)



De presentatie van Daniel Pink ligt in lijn met onderzoek dat is gedaan op het gebied van Bloggen: meer vrijheid maakt produktiever.

Bloggen maakt produktiever
"Volgens deze academische studie helpt schrijven op een online bedrijfsblog of forum werknemers dichter bij elkaar te komen en goede relaties op te bouwen. Daarnaast verhoogt het na verloop van tijd zelfs de productiviteit."

Bron: Bloggend personeel is productiever, en het originele artikel: Personal Blogging at Work Increases Productivity.

Vrijheid op het werk motiveert blijkbaar tot het leveren van betere individuele prestaties en verbetert het communiceren hierover, hetgeen samenwerken bevordert, wat weer een positieve invloed heeft op het groepsresultaat (lees: bedrijfsresultaat).

Bovenstaande deed me denken aan de al in 1943 door Abraham Maslow gepubliceerde piramide waarin de hiƫrarchische ordening van behoeften wordt weergegeven (zie: Piramide van Maslow).
De in de piramide genoemde "Hogere fundamentele behoeften" (bovenste 3):
1. Behoefte aan saamhorigheid, behoefte aan vriendschap, liefde en positief-sociale relaties;
2. Behoefte aan waardering, erkenning en zelfrespect, die de competentie en het aanzien in groepsverband verhogen; het belang hechten aan de status in sociaal verband;
3. Behoefte aan zelfverwerkelijking of zelfactualisatie,

lijken te drivers te zijn van de successen die vrijheid, zelfexpressie en de daaruitvolgende samenwerking.

Stof tot nadenken, lijkt me, (ruim) voordat u aan uw SharePoint implementatie begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten